Duitse geschiedenis

Deze foto is duidelijk gemaakt in Duitsland. Dat is te zien aan de plaatsnamen op de bordjes. Ik was hier in mei 2010. Ik sta vlak voor de brug over het riviertje de Werra aan de kant van het dorp Lauchröden. Wat hier bijzonder aan is, is dat hier tussen 1945 en 1990 de zwaarst bewaakte grens ter wereld liep, tussen Oost en West Duitsland. Het IJzeren Gordijn dus. Lauchröden lag in de DDR en Herleshausen in de Bondsrepubliek. Deze dorpen liggen op twee kilometer van elkaar, maar de bewoners konden elkaar 45 jaar lang niet ontmoeten. Zelfs familieleden niet.Voor deze ouderen is de herstelde verbinding en de opnieuw aangelegde brug nog steeds een wonder.

Het is nu twintig jaar na de val van het IJzeren Gordijn. In Berlijn worden de open plekken die de muur heeft achtergelaten snel vol gebouwd, maar de meer westelijk gelegen grens tussen de DDR en West Duitsland is nog steeds zeer duidelijk zichtbaar in het groene landschap, als een blijvend litteken. Een brede strook die braak ligt met soms kleine restanten van de grensbewaking zoals dit kaarsrecht getrokken beekje dat jarenlang een dodelijke plek was midden in niemandsland.

Twintig jaar geleden was ik in Berlijn. De muur stond er nog, maar hij had zijn dreiging verloren. Het IJzeren Gordijn was net een paar maanden open. Het niemandsland tussen Oost en West, dat de lugubere benaming “Todesstreifen” droeg was ontmanteld.

Terwijl de volwassenen er nog een beetje aarzelend tegenaan keken, namen de kinderen het vrijgekomen gebied snel in als nieuw speelterrein. En wat speel je dan als je vlak naast de muur bent opgegroeid? Juist: grensbewaker, met stukken ijzeren pijp die je hier hebt gevonden als geweer.

De Muur, Berlijn 1990

Foto’s copyright. Geen gebruik van deze foto’s zonder toestemming.

Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf woonachtig in Arnhem. Deze blog is geschiedenis en wordt sinds enige tijd niet meer vernieuwd. Voor actuele berichten en foto's bezoek de website www.spiertzfoto.com Bert Spiertz is a professional photographer, living the Netherlands. This blog is history and will not be continued. You can find my recent images and info on my website: www.spiertzfoto.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s