Bewegende foto’s

Fotografen werken met stilstaande beelden. Door het kunnen bevriezen van een moment lijkt het alsof foto’s de tijd kunnen stil zetten. Foto’s zijn de stills van de film van alledag.

Soms gaat het leven zo snel voorbij dat een foto onscherp wordt, al is dat met tegenwoordige sluitertijden tot 1/4000 bijna altijd te vermijden. En als dat niet kan vanwege te weinig licht op de lokatie kun je eventueel ook nog flitsen.

Soms wil je echter juist beweging op een foto. Een mooie methode is de camera met het bewegende onject mee bewegen. De achtergrond wordt dan meestal  snel vaag en streperig wat snelheid suggereert, zoals op de onderstaande foto’s te zien is.

Gisteren maakte ik deze foto van een voorbij racende fietstaxi in Amsterdam.

Het viel me op dat de met de spierkracht voortgetrapte riksja in de hoofdstad alweer lijkt te hebben plaats gemaakt voor gemotoriseerde versie. Tja…de vooruitgang, het gaat sneller.

Daaronder een foto uit Turkije die ik in 2007 maakte. Een boerengezin onderweg naar de familie-boomgaard om kersen te plukken. De jongen in het midden van de foto kijkt toevallig in de lens en zijn gezicht is bij het meetrekken van de camera met de langs rijdende tractor redelijk scherp gebleven. Ook bij deze manier van fotograferen komt een beetje geluk kijken.


Deze foto, gemaakt in het westen van Turkije, is ook te vinden in mijn fotoboek: Tanger naar Teheran.  (Foto’s copyright Bert Spiertz, publicatie niet toegestaan)

Advertenties

Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf jarenlang woonachtige geweest in Utrecht, sinds begin 2015 woont hij in Arnhem. Hij fotografeert journalistiek en reportageseries voor algemeen gebruik door de media voor fotobureau Hollandse Hoogte. Daarnaast maakt hij in opdracht portretfoto's en reportages op sociaal gebied voor diverse maatschappelijke organisaties, adviesbureau's en bedrijven. Tenslotte is hij gepassioneerd reiziger en maakt in het buitenland documentair getinte reisfoto's en series. Bert Spiertz is a professional photographer, living in the city of Utrecht in the Netherlands where he works as a photojournalist and makes portraits and photo reports for institutions and companies. When travelling abroad he works on documentary travel photography
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s