In Libanon

Het grote nieuws hier is het bezoek van de Iraanse president Ahmedinejad. Gisteren is hij in Beiroet onthaald als een vorst. In de Bekaavallei, waar de radicaal islamistische Hezbollah sterk vertegenwoordigd is, was het enthousiasme dan ook zichtbaar groot. Ik was er een paar dagen en zag hoe de stad werd opgefleurd met  honderden posters met zijn portret.

De  Christelijke Maronieten aan de andere kant van de bergen zijn echter heel wat minder enthousiast. Liever gezegd zijn ze het helemaal niet eens met het staatsbezoek van de Iraanse leider van de anti-Israel coalitie, al zijn ze voorzichtig met zich uitspreken want ieder woord over politiek wordt in Libanon op een goudschaaltje gewogen. Ik ben vandaag in Bcharre, het bolwerk van de rechtse Maronitisch Christelijke beweging. Het is een vreemde gewaarwording:  Vanuit de islamitisch shiitische Bekaa-vallei waar overal het portret hangt van Hezbollah-leider Nasrallah steek je een hoge bergketen over om na een ritje van anderhalf uur te belanden in een wereld die vaag doet denken aan het zuiden van Italie. Diep gelovig maronitisch katholiek  zijn ze hier en ze hebben hun enclave hier al vele eeuwen geleden gevestigd, ver terug getrokken in hun bergen. een gebied van dorpskerken, kapelletjes, kloosters  en plaatsen waar heiligen vereerd worden. De natuur is van een overweldigende schoonheid en in de vele grotten leefden eeuwenlang kluizenaars en biddende monniken die nog steeds met wierook  en kaarsen vereerd worden. Vanzelfsprekend is hier geen moskee te bekennen en draagt geen vrouw een hoofddoek, laat staan een boerka. Hier laten de vrouwen hun haar juist heel lang groeien en kleden zich uitermate westers. En toch hoorde ik vlakbij een christelijk dorpskerk opeens de luid orerende stem van Ahmedinejad die klonk vanuit een cafe waar het journaal klaarblijkelijk nogal hard aan stond. De grote wereld is er toch wel, daarbuiten de bergen.

Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf woonachtig in Arnhem. Deze blog is geschiedenis en wordt sinds enige tijd niet meer vernieuwd. Voor actuele berichten en foto's bezoek de website www.spiertzfoto.com Bert Spiertz is a professional photographer, living the Netherlands. This blog is history and will not be continued. You can find my recent images and info on my website: www.spiertzfoto.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s