Sadhoes, heilige mannen?

In India heb je tienduizenden sadhoes. Door velen worden ze beschouwd als heilig.      Je vindt ze vooral op voor de Hindoes heilige plaatsen langs de Ganges, maar je komt ze ook tegen in Delhi. Maar wat is eigenlijk een sadhu? Het is vaak moeilijk te zeggen. Ze hebben in ieder geval hun maatschappelijke leven opgegeven, net als vrijwel al hun materiële bezittingen. Ze zwerven door het land of leven in of bij een tempel. En het belangrijkste is dat ze door onthechting van alle comfort en luxe zichzelf proberen te bevrijden van verlangen. Een sadhoe kiest principieel voor een ascetische levenswijze.
Veel sadhoes laten hun haar in lange strengen groeien, die geleidelijk aan vervilten. Lang haar — net als dat van Shiva — geeft de bezitter ervan magische kracht.

Hoewel India de laatste tijd flink moderniseert verdwijnen veel van de duizenden jaren oude tradities nog lang niet. Ik zag in Varansi en Ayodhya heel veel sadhoes. De meeste willen best op de foto, soms voor een aalmoes. Een sadhoe stond erop mij een bloemenkrans om te hangen en met rode verf  een tikka op mijn voorhoofd te zetten.         Stond me best goed.

Zonder toestemming downloaden en publiceren van foto’s van deze blog is niet toegestaan.


Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf woonachtig in Arnhem. Deze blog is geschiedenis en wordt sinds enige tijd niet meer vernieuwd. Voor actuele berichten en foto's bezoek de website www.spiertzfoto.com Bert Spiertz is a professional photographer, living the Netherlands. This blog is history and will not be continued. You can find my recent images and info on my website: www.spiertzfoto.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s