Berlin Potsdamer Platz

Deze week is het vijftig jaar geleden dat de Berlijnse Muur werd gebouwd. Toen ik in 1985 voor de eerste keer in Berlijn kwam keek ik mijn ogen uit naar dat bizarre bouwwerk.  Bij een souvenirwinkel vond ik ansichtkaarten met foto’s van de Potsdamer Platz  voor en na de bouw van de Muur. In de jaren ’30 was het het drukste verkeersplein van Europa. De Tweede Wereldoorlog veranderde het plein in één grote ruine. Nadat de Muur het plein had opgedeeld resteerde een desolate vlakte midden in de stad.                                               Ik zocht de plek op waar de foto op de ansichtkaart was gemaakt en fotografeerde de ansichtkaart met de Muur op de achtergrond. De foto is gemaakt op Kodak Tri X zwartwitfilm.

De tweede foto is uit 2008.  Na de val van de Muur en de Duitse eenwording werd de Potsdamer Platz een van de duurste stukken grond in Europa en bouwden concerns als Mercedes en Sony er imposante kantoortorens. Het U-Bahn station ging weer open en de Potsdamer Platz is een en al glitter en glans en symboliseert daarmee de economische pieken uit de jaren ’90.  Mooi zoals de opkomst, neergang en herrijzenis van dat plein de loop van de geschiedenis weergeeft.

The Potsdamer Square seen on a card in 1935 and 1979 and phgotographed on the same spot in 1985. The photo below is taken in 2008 when the Potsdamer Square had become the major bussines centre in the city.

copyrights all photo’s Bert Spiertz. Any form of publishing without prior permission on the internet is illegal

More photo’s from the Wall in 1985. Click to enlarge


Below: some photo’s I made  in 1990 shortly after the fall of the Berlin Wall.                     Click to enlarge

Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf woonachtig in Arnhem. Deze blog is geschiedenis en wordt sinds enige tijd niet meer vernieuwd. Voor actuele berichten en foto's bezoek de website www.spiertzfoto.com Bert Spiertz is a professional photographer, living the Netherlands. This blog is history and will not be continued. You can find my recent images and info on my website: www.spiertzfoto.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Berlin Potsdamer Platz

 1. Theodoor Schipper zegt:

  Hallo, graag ontvang ik toestemming om een foto uit 1985 van de Berlijnse muur te gebruiken in een werkboek voor het basisonderwijs over de recente geschiedenis. Het gaat om de bovenste foto van de kleine zwart-wit foto’s. Uw naam wordt als bron vermeld en als dank krijgt u een exemplaar toegestuurd.
  Hoor graag zsm uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Theodoor Schipper
  Edcuatieve Uitgeverij Kinheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s