Timboektoe

Gisteren kwam het nieuws dat de stad Timboektoe in Noord Mali is overgenomen door Touareg rebellen. Eerder namen deze opstandelingen, die voor een onafhankelijke Touaregstaat zeggen te strijden, al de steden Kidali en Gao in.                                                 Mali gaat moeilijke tijden tegemoet vrees ik. Vorige week pleegde het Malinese leger een staatsgreep en zette de president af. Er lijkt een verband te zijn met de Touareg-opstand, maar hoe en wat precies is nog onduidelijk.

Ik bezocht en fotografeerde Timboektoe in 2008. Het was altijd al mijn droom om deze legendarische stad te zien. Ik reisde vanuit Bamako via Segou naar het noorden. Het laatste traject, door de dun bevolkte semi-woestijn aan de rand van de Sahara,  kreeg ik een lift van een Duitse avonturier in een Toyota Landcruiser. Doordat hij een afwijkende route wilde rijden via  slechte en gevaarlijke binnenweggetjes kwamen we door zeer afgelegen  Touaregdorpen waar de complete bevolking uit hun lemen hutten tevoorschijn kwam en zich rond onze auto opstelde, overigens zonder iets te zeggen of te vragen.      Toen ik een foto wilde maken stoven ze uiteen. Een minder leuk gevolg van die ruige route was echter dat we met een gebroken achteras in Timboektoe arriveerden.

De stad zelf was kleiner dan ik had verwacht, eigenlijk meer een uitgegroeid dorp met veel lemen gebouwen, buitengewoon stoffig en tamelijk afstandelijke maar niet onvriendelijke inwoners. Vrouwen zag je nauwelijks, mannen leken vrijwel uitsluitend de tijd te doden met backgammon en dammen.

English:           Below I present a small photoreport on Timbuctu. I visited this town in the north of  Mali in 2008. On 30th march 2012 Touareg rebels sent the Malinese army running and took over control of the city. The Touareg claim an independent state in the southern part of the Sahara.

click on the image to see a large view / do not copy without prior permission

Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf woonachtig in Arnhem. Deze blog is geschiedenis en wordt sinds enige tijd niet meer vernieuwd. Voor actuele berichten en foto's bezoek de website www.spiertzfoto.com Bert Spiertz is a professional photographer, living the Netherlands. This blog is history and will not be continued. You can find my recent images and info on my website: www.spiertzfoto.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s