NS belemmert vrije nieuwsgaring

Afgelopen week was het weer zover. Herfstig weer en dat betekent vertraging voor de trein. De bekende grap over herfstblaadjes… Op Amsterdam centraal fotografeerde ik het mededelingenbord waarop de vertraging stond gemeld. Prompt dook een ge-uniformeerde beveiliger op mijn nek. “Meneer, heeft u toestemming van NS om te fotograferen”?

Ik vroeg hem waarvoor dat nodig was. “Terreurdreiging meneer. Mag ik uw opnamen zien?” Dat van die terreurdreiging is bekende onzin. Van het interieur van het centraal station staan al duizenden beelden op internet. Jan en alleman fotografeert met mobieltjes, maar een digitale reflexcamera wekt blijkbaar argwaan.

Welwillend als ik ben liet ik de man de drie beelden van het mededelingenbord zien die ik net had gemaakt. Ze hoefden niet gewist, maar ik werd gesommeerd om mijn camera op te bergen. Aangezien zo’n man ook maar zijn werk doet en niet verantwoordelijk is gaf ik hem zijn zin. Maar stond hij in zijn recht?

De Nederlandse Vereniging van Journalisten deed onlangs het volgende bericht uitgaan: “Journalisten worden steeds vaker met beperkingen geconfronteerd bij de uitoefening van hun vak. Zij hebben het recht om foto’s te maken in openbare en semi-openbare ruimtes (stadions/stations etc.). De NVJ heeft aan zowel politie als NS duidelijk gemaakt dat dergelijke restricties in strijd zijn met de vrijheid van nieuwsgaring.”

Op de eigen website schrijft NS: “Voor journalistieke reportages op voor het publiek toegankelijke gedeelten van het station (met uitzondering van balies en winkels) geldt in principe het recht van vrije nieuwsgaring.”

Tja, ik maak al jaren stationsfoto’s. Een enkele keer wordt ik belemmerd maar meestal neemt niemand er aanstoot aan, reizigers niet en NS personeel niet. Waarom zou men ook? We leven in een open maatschappij met een enorme beeldcultuur. Een station is geen woonhuis of besloten club. Het hoort tot de openbare ruimte waarin journalisten in principe vrij mogen werken. Daarom hierbij een paar foto’s die ik afgelopen jaar maakte op Amsterdam CS. De eerste is de gewraakte bord-foto.

 

Het zonder toestemming foto’s van deze blog gebruiken voor publicatie, ook op internet, is niet toegestaan

Over Bert Spiertz

Bert Spiertz is als journalistiek en documentair fotograaf woonachtig in Arnhem. Deze blog is geschiedenis en wordt sinds enige tijd niet meer vernieuwd. Voor actuele berichten en foto's bezoek de website www.spiertzfoto.com Bert Spiertz is a professional photographer, living the Netherlands. This blog is history and will not be continued. You can find my recent images and info on my website: www.spiertzfoto.com
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NS belemmert vrije nieuwsgaring

  1. michiel zegt:

    Bert, lees ook dit:
    http://lens.blogs.nytimes.com/2010/07/28/behind-47/
    Je bent niet de enige, dus. Het lijkt me heerlijk om eens met een stuk of 10 fotografen op het station te gaan fotograferen. Als er dan moeilijk wordt gedaan, gaat een andere fotograaf dat fotograferen. Kijken hoe lang ze volhouden dat het niet mag, terwijl er al lang is afgesproken dat het wel mag. In London schijn je niet eens meer op beroemde plekken als Trafalgar square te kunnen fotograferen zonder gearresteerd te worden.
    Groet, Michiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s